Dubbel Doel

Rundvlees van de Dubbel Doel koe

Vlees van de Dubbel Doel koe is lekker!

Het is zeer duurzaam om een koe die melk heeft gegeven aan het eind van haar leven lekker te laten uitrusten waardoor zij ook nog zorgt voor een heerlijk stukje Nederlands rundvlees. Hieronder leggen we uit hoe dat zit.

De Vleeskoe

Koeien en stieren van vleesrassen zijn vooral gevormd om uit te groeien tot vlees. Er bestaan veel verschillende vleesrassen zoals Verbeterd Roodbont, Belgisch Witblauw, Blonde D’Aquitaine, Piemontese, Limousin, Charolais, etc. Ieder ras heeft z’n specifieke eigenschappen, vleeskwaliteit en smaak.

VRBBWB Blonde Piemontese Limousin Charolais

Nederlandse ambachtelijke slagers waarderen het fijne vlees van de koeien van vleesveerassen, vooral wanneer ze geboren, gemest, geslacht en verwerkt zijn in Nederland.

De Melkkoe

Melkkoeien worden geselecteerd en gefokt om melk te produceren van een hoge kwaliteit. Bij melkvee heb je ook veel verschillende rassen zoals Frisian Holstein, Groninger Blaarkop, Fries Roodbont en vele kruisingen. Sommige van deze rassen zijn typische dubbeldoelrassen zoals o.a. het Fleckvieh ras.

Zwartbont Fleckvieh FH Roodbont

 

Van de melk van Nederlandse melkkoeien wordt een grote verscheidenheid aan zuivelproducten gemaakt. Alle melkveehouders worden door hun melkfabriek gecontroleerd op gebied van Hygiëne, Diergezondheid, Antibioticagebruik, Voer en Drinkwater kwaliteit, Mestproductie en Verduurzaming van de veehouderij.  Deze verplichte controles worden uitgevoerd door een onafhankelijke controle instantie.

Tot voor kort was het gebruikelijk dat alle koeien van melkveebedrijven aan het einde van hun leven direct naar het slachthuis gingen. Van bijna de hele koe werd zogenaamd snippervlees gemaakt ten behoeve van de productie van hamburgers en gehakt.

Rundergehakt Gehaktballen

Veel van dit vlees wordt geëxporteerd terwijl we aan de andere kant op grote schaal vlees  importeren en transporteren vanuit de hele wereld voor onze eigen rundvleesconsumptie. Dat moet anders kunnen. 

Wij vinden dat zonde!

 

De DubbelDoel koe

Een deel van de Hollandse melkkoeien is na haar carrière als melkkoe erg geschikt om nog te zorgen voor een mooi stukje kwaliteitsrundvlees. Daarmee dienen deze koeien een dubbel doel, namelijk de productie van melk en van een goed stukje vlees. Hier komt de term Dubbel Doel Koe vandaan.

Om de kwaliteit van het vlees van deze koeien te verhogen, is het belangrijk om ze na hun topsport carrière een periode van rust te gunnen – een welverdiende vakantie dus.

Sinds 2015 zoeken wij de samenwerking met Nederlandse melkveehouders om dit mogelijk te maken.  Op ons vleesveebedrijf zorgen wij ervoor dat de koeien in ruime strohokken en met goed voer en veel frisse lucht kunnen uitrusten en uitgroeien tot een volwaardige vleeskoe. Deze all-inclusive vakantie duurt minimaal 120 dagen. De koe groeit gemiddeld 250 kilo en dit nieuw aangezette vlees is heerlijk mals, met vet dooraderd en heeft de ouderwetse rundvleessmaak. Vanwege de hoge kwaliteit is het vlees lang houdbaar en zeer geschikt om te laten rijpen.

 

Doordat wij dit traject centraal organiseren en de hele keten in eigen hand hebben, kunnen we afnemers van dit mooie vlees wekelijkse een relatief uniforme kwaliteit beloven. Zij kennen de herkomst van A-Z.

Duurzaamheid

De CO2 footprint – de ecologische voetafdruk – van rundvlees van uitgegroeide melkkoeien is laag. Zowel voor het voer, de koe als het vlees is de transportafstand beperkt. Al deze voordelen bij elkaar, maakt dat dit vlees duurzaam genoemd mag worden.

Ons vlees is niet biologisch, o.a. omdat wij geen biologisch voer gebruiken. In plaats daarvan krijgen onze  koeien gras van eigen land, maïs van eigen land, aardappelsnippers die als restproduct overblijven bij de Nederlandse aardappelfabrieken, bierbostel afkomstig van Nederlandse brouwerijen en een klein beetje krachtvoer van het Nederlandse familiebedrijf Fuite uit Genemuiden.

Wilt u meer informatie over vlees van de Hollandse DubbelDoel koe? Neem gerust contact met ons op!

Dubbel Doel Koe in Beeld

Big Green Egg Flavour Fair 2017: Chef’s Favourite Recipes

DWDD dubbeldoel koe  Veeteelt Vlees Dubbeldoel koe

DWDD University: Robert Kranenborg over de Dubbeldoel koe        Filmreportage Veeteelt Vlees

AD Groene Hart artikel 6-10-2015 melkkoe Lempers Bron: Algemeen Dagblad

Artikel Veeteeltvlees april 2015 blz 1 Artikel Veeteeltvlees april 2015 blz 2 Artikel Veeteeltvlees april 2015 blz 3

Bron: Veeteelt Vlees