Dubbel Doel oud

Rundvlees van de Dubbel Doel koe

Vlees van de Dubbel Doel koe is lekker!

 

Het is zeer duurzaam om een koe die eerst melk heeft gegeven te laten doorgroeien voor een mooi stukje gemarmerd en smakelijk rundvlees van eigen bodem. Hieronder leggen we uit hoe dat zit.

De Vleeskoe

Typische vleeskoeien zijn genetisch gebouwd voor de aanzet van vlees. Vleesveehouders houden runderen van verschillende rassen zoals Verbeterd Roodbont, Belgisch Witblauw, Blonde D’Aquitaine, Piemontese, Limousin, Charolais, etc. Ieder ras heeft z’n specifieke eigenschappen en vleeskwaliteit.

VRBBWB Blonde Piemontese Limousin Charolais

 

Nederlandse ambachtelijke slagers waarderen het fijne vlees van de koeien van vleesveerassen, vooral wanneer ze geboren, gemest, geslacht en verwerkt zijn in Nederland.

De Melkkoe

Melkkoeien worden geselecteerd om veel melk te produceren van een hoge kwaliteit. Ook de fokkerij is daar vooral op gericht. Bij melkvee heb je ook veel verschillende rassen zoals Frisian Holstein, Groninger Blaarkop, Fries Roodbont en vele kruisingen. Sommige van deze rassen zijn typische dubbeldoelrassen en hebben iets minder aanleg voor hoge melkproductie en iets meer voor vlees, zoals o.a. het Fleckvieh ras.

Zwartbont Fleckvieh FH Roodbont

 

Van de melk van Nederlandse melkkoeien wordt een grote verscheidenheid aan producten gemaakt. Alle melkveehouders worden door hun melkfabriek gecontroleerd op gebied van Hygiëne, Diergezondheid, Antibioticagebruik, Voer en Drinkwater kwaliteit, Mestproductie en Verduurzaming van de veehouderij.  Deze controles worden uitgevoerd door een onafhankelijke instantie.

Tot voor kort was het gebruikelijk dat alle koeien van melkveebedrijven aan het einde van hun leven direct naar het slachthuis gingen. Van bijna de hele koe werd zogenaamd snippervlees gemaakt ten behoeve van de productie van hamburgers en gehakt.

Rundergehakt Gehaktballen

Wij vinden dat zonde!

 

De DubbelDoel koe

Een deel van de Hollandse melkkoeien is na haar carrière als melkkoe erg geschikt om te zorgen voor een mooi stukje kwaliteitsrundvlees. Daarmee dienen deze koeien een dubbel doel, namelijk de productie van melk en van een goed stukje vlees. Hier komt de term DubbelDoel koe vandaan.

Sinds 2015 zoeken wij de samenwerking met Nederlandse melkveehouders. Als een melkveehouder een gezonde koe heeft die minder melk gaat produceren, belt hij ons op en gaan we de koe bekijken.

Wanneer we het samen eens worden over de prijs, komt de koe naar IJsselstein. Daar zorgen we ervoor dat deze koe na haar carrière als melkkoe, in ruime strohokken en met goed voer en veel frisse lucht kan uitrusten en uitgroeien tot een volwaardige vleeskoe. Deze all-inclusive vakantie duurt gemiddeld zo’n 120 dagen. Het nieuw aangezette vlees is heerlijk mals en heeft de ouderwetse rundvleessmaak.

Doordat wij dit centraal organiseren en de keten in eigen hand hebben, kunnen we afnemers van dit mooie vlees wekelijkse een relatief uniforme kwaliteit beloven. Zij kennen de herkomst van A-Z.

 

Duurzaamheid

De CO2 foodprint – de ecologische voetafdruk – van rundvlees van melkkoeien is relatief laag. Het voer, de benodigde grond en het water dat voor en door deze koeien wordt gebruikt, zijn tijdens het grootste deel van het leven van deze koeien omgezet in de productie van melk voor zuivelproducten. De periode die ze daarna nodig hebben om door te groeien om ook een mooi stukje kwaliteitsvlees te leveren is beperkt, waardoor een duurzaam stukje rundvlees ontstaat.

Ons vlees mag niet biologisch genoemd worden. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat we geen biologisch voer gebruiken. Onze koeien krijgen gras van eigen land, maïs van eigen land, aardappelsnippers die als restproduct overblijven bij Nederlandse aardappelfabrieken, bierbostel van Nederlandse brouwerijen en krachtvoer van het Nederlandse familiebedrijf Fuite uit Genemuiden.

Wilt u meer informatie over vlees van de Hollandse DubbelDoel koe? Neem gerust contact met ons op!

Dubbel Doel Koe in Beeld

DWDD dubbeldoel koe  Veeteelt Vlees Dubbeldoel koe

DWDD University: Robert Kranenborg over de Dubbeldoel koe        Filmreportage Veeteelt Vlees

AD Groene Hart artikel 6-10-2015 melkkoe Lempers Bron: Algemeen Dagblad

Artikel Veeteeltvlees april 2015 blz 1 Artikel Veeteeltvlees april 2015 blz 2 Artikel Veeteeltvlees april 2015 blz 3Bron: Veeteelt Vlees