Dubbel Doel oud

Rundvlees van de Dubbel Doel koe

Vlees van de Dubbel Doel koe is lekker!

Bovendien is het zeer duurzaam om een koe die eerst melk heeft gegeven te laten groeien tot een mooi stukje vlees van eigen bodem. Hieronder leggen we uit hoe dat zit. 

De Vleeskoe

Vleeskoeien zijn genetisch gebouwd voor de aanzet van vlees. Vleesveefokkers houden runderen van verschillende rassen zoals Verbeterd Roodbont, Belgisch Witblauw, Blonde D’Aquitaine, Piemontese, Limousin, Charolais, etc. Ieder ras heeft z’n specifieke eigenschappen. 

VRB BWB Blonde Piemontese Limousin Charolais

Nederlandse ambachtelijke slagers waarderen het fijne vlees van de koeien van vleesveerassen, vooral wanneer ze geboren, gemest, geslacht en verwerkt zijn in Nederland. 

De Melkkoe

Melkkoeien worden geselecteerd om een goede kwaliteit lekkere melk te produceren. Ook de fokkerij is daar vooral op gericht. Bij melkvee heb je ook veel verschillende rassen zoals Frisian Holstein, Fleckvieh, Fries Roodbont en vele kruisingen.

Zwartbont Fleckvieh FH Roodbont

Van de melk van Nederlandse melkkoeien wordt door de verschillende melkfabrieken een grote verscheidenheid aan producten gemaakt.

Alle melkveehouders worden door hun melkfabriek gecontroleerd op gebied van Bedrijfshygiëne, Diergeneesmiddelen, Diergezondheid, Antibioticagebruik, Voer en Drinkwater, Melkwinning en Koeling en op Verduurzaming van de veehouderij. Deze zogenaamde KKM-controle (Keten Kwaliteit Melk) wordt uitgevoerd door een onafhankelijke controle-instantie en zorgt voor de borging van de melkproductie op de melkveebedrijven.

Tot voor kort was het gebruikelijk dat alle koeien van melkveebedrijven aan het einde van hun leven direct naar het slachthuis gingen. Van bijna de hele koe werd zogenaamd snippervlees gemaakt ten behoeve van hamburgers en gehakt.

 Rundergehakt Gehaktballen

Wij vinden dat zonde!

De Dubbeldoel koe

Een deel van deze melkkoeien is namelijk geschikt om te groeien en voor een mooi stukje kwaliteitsrundvlees te zorgen. Daarmee dienen deze koeien een dubbel doel, namelijk de productie van melk en van een goed stukje vlees. Hier komt de term dubbeldoel koe vandaan. 

Sinds 2015 zoeken wij de samenwerking met Nederlandse melkveehouders.

Als een regionale melkveehouder een gezonde koe heeft die niet meer zoveel melk geeft, belt hij ons op en gaan we de koe bekijken. Wanneer we het samen eens worden over de prijs, komt de koe naar IJsselstein. Daar zorgen we ervoor dat deze koe na haar carrière als melkkoe, in ruime strohokken en met heerlijk voer en veel frisse lucht kan uitrusten en uitgroeien tot een volwaardige vleeskoe.

Deze all-inclusive vakantie duurt gemiddeld zo’n 100 dagen. Het nieuw aangezette vlees is heerlijk mals en heeft de ouderwetse rundvleessmaak.

         Sticker_heijdra    Ribeye dubbeldoel

Duurzaamheid:

De CO2 foodprint – de ecologische voetafdruk – van rundvlees van melkkoeien is relatief laag. Het voer, de benodigde grond en het water dat voor en door deze koeien wordt gebruikt, zijn tijdens het grootste deel van haar leven omgezet in de productie van melk voor zuivelproducten. De periode die ze daarna nodig hebben om door te groeien om ook een mooi stukje vlees af te leveren is beperkt.

Ons vlees mag niet biologisch genoemd worden. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat we geen biologisch voer gebruiken. Onze koeien krijgen gras van eigen land, maïs van eigen land, aardappelsnippers die als restproduct overblijven bij Nederlandse aardappelfabrieken, bierbostel van Nederlandse brouwerijen en krachtvoer van familiebedrijf Fuite uit Genemuiden dat volledig bestaat uit GMO-vrije grondstoffen. 

Wilt u nog meer informatie over vlees van de Hollandse dubbeldoel koe? Neem dan gerust contract met ons op!

 

Dubbel Doel Koe in Beeld

DWDD dubbeldoel koe  Veeteelt Vlees Dubbeldoel koe

DWDD University: Robert Kranenborg over de Dubbeldoel koe        Filmreportage Veeteelt Vlees

AD Groene Hart artikel 6-10-2015 melkkoe Lempers Bron: Algemeen Dagblad

Artikel Veeteeltvlees april 2015 blz 1 Artikel Veeteeltvlees april 2015 blz 2 Artikel Veeteeltvlees april 2015 blz 3Bron: Veeteelt Vlees